На цьому тижні поговоримо хто який пече хліб.Не має ліпшого запаху в домі,як запах свіжоспеченого хліба.Це признак домашнього затишку.Я вперше почала пекти хліб більше 10 років тому назад,спонукала до цього фінансова безвихідь 90-их,пекла через день по два великих батони.Шлях до "правильного" хліба лежав довгий,не було тоді в мене знайомих-хлібопіків,ні інтернету,щоб підсказати.А ще не було ані комбайна,ані хлібопічки,місила вручну.А по рецепту тісто було дуже густе...Тому,коли стало легше в фінансовому плані,хліб не пекла принципово.Але все погане забувається,а маючи в арсеналі зараз хорошу побутову техніку,процес перетворюється майже в розвагу.
Французький багет2 ч.ложки сухих дріжджів
370 г борошна
1 столові ложки цукру
1 травня ч.ложку солі
2 столові ложки розм'якшеного вершкового масла
250 мл теплої води
Режим для хлебопечки "французький", "тісто" (3 години 40 хвилин)
Якщо робити вручну.
Дріжджі розмішати у воді (50 мл, а 200мл залишити для замісу тесту) додавши половину цукру.Накрити, залишити на 15 хвилин.Замісити гладке тісто із зазначених інгредієнтів і дріжджового роззчина.Накрити, залишити в теплому місці для підйому тіста вдвічі.
Тсто розділити на 2 частини, розтачати в прямокутник, туго зкрутити рулетом.Виложіть багети на підготовлену бритванку.Залишити для підйому на годину.Гострим ножем зробити надрізи.Змазати яйцем, посипати кунжутом і маком.На нижній рівень духовки помістити деко з гарячою водою . Багети випікати на середній полиці 10 хвилин при 220 градусів і ще хвилин при 200 градусів 25.
Мавп"ячий хлібТісто
Дріжджі сухі 8г
Вода тепла 250мл
цукор 1ч.ложка
сіль 1 ч.ложку
мука 350г
Тісто робила в хлібопічці.
Готове тісто розділяти на кульки величиною з волоський горіх, кожен шматочок мокати в масляну суміш, викладати в кексовую форму, або в будь-яку форму з трубою.Кожен шар кульок посипати тертим сиром (я використовувала кексовую форму 22 см, кульки у мене вмістилися все в один шар, по-цьому я просто зверху рясно присипала твердим сиром). Залишити в теплому місці на пів години.
Масляна суміш
5 столових ложок розтопленого вершкового масла, половина тертої на самій дрібній тертці цибулини, 2 зубки часнику, 1 / 4 ч.ложки солі-все добре вимішати.
Випікати в попередньо нагрітій до 175 град.духовці до готовності (я пекла майже 50 хвилин).