Дорадо з овочами Продукти згідно рецепту на 1 дорадо вагою близько 0,5 кг:
Баклажан — 1 шт.
Помідори — 300 г
Часник 2-3 зубчики
Перец болгарський солодкий — 3-4 шт.
Олія — 0,5 склянки
Лимон - 1 шт.
Зелень селери і петрушки — по 2-3 гілочки
Вино біле — 4-5 ст.л.
Спеції: морська сіль, перец чорний і духмяний горошком, мускатний горіх, імбир, сухі трави, лавровий листок.
В мене було 2 риби загальною вагою чуть більше 1 кг. Баклажан в мене був морожений, тож точну вагу не скажу, підсмажила стільки кружечків, щоб вкрити дно форми для запікання. Також ще посмажила морожений кабачок. Перець теж в мене був вже порізаний і заморожений. Зелень давала тільки петрушку, селери немала. Помідор був один великий.
Пропорції овочів, як на мене можна давати в довільній формі. Рибу почистити, помити, висушити паперовою серветкою. На рибі зробити ножем 2-3 косих надрізи.
В ступці розтерти спеції з розрахунку на 1 рибу: третину чайної ложки солі, по 2-3 горошки чорного і духмяного перцю, мелений імбир і мускатний горіх на кінчику ножа, по 2 щіпки трав (базилік, орегано, чебрець, майоран). На 2 риби я відповідно все подвоїла.
Розтертими спеціями змастити рибу: всередині, зверху і в надрізах.
Нарізати кілька кусочків лимона і половинки кружечків вставити в надрізи, один-два кружечки вкласти в середину риби.
1 зубчик часнику розрізати на кусочки і теж вкласти в середину риби, а також там де були жабри.
Витиснути з решти лимона 1 чайну ложку соку, полити рибу і залишити маринуватись хвилин на 15-20.
Тим часом в олії обсмажити порізані кружечками баклажани і кабачки, викласти в форму у якій запікатиметься дорадо. Зверху витиснути через часникодавку (потерти, або дрібно посікти) решту часнику, посипати зеленню петрушки, чуть присолити.
Далі покласти порізаний соломкою болгарський перець і посипати решту зелені.
На сам верх дати порізані помідори.
Зверху овочів викласти замариновану рибу, зверху полити олією, яка залишилась після смаження баклажанів і кабачків. Покласти 2-3 лаврових листочки.
Далі по рецепту в форму з рибою потрібно влити 4-5 ст. ложок білого вина (сухого або солодкого), але я не давала ніякого. Просто додала 2 ст. ложки води.
Форму з рибою поставити в розігріту духовку хв. на 30-40. В мене було 40.
По рецепту рибу потрібно в процесі запікання 2-3 рази полити рідиною, яка виділяється з овочів і риби, що риба не засохла. Я просто зразу форму закрила зверху фольгою, а через 30 хвилин фольгу забрала, полила 1 раз і залишила в духовці ще на 10 хв.
Рибка дуже смачна, ніжна.
Рецепт з незначними змінами з сайту http://www.djurenko.com/cooking/dorado.html