Трохи вже запізно, Різдв"яні свята закінчились, але я все одно хочу розказати про три кекси, 2 з них я печу вже 3-й рік, а третій тільки в цьому році перший раз. Я продивлялась темки форумчанок, ніби не зустрічались такі, тому напишу.Різдв"яний кекс з сиром і Дрезденський різдв"яний кекс (Dresdner Christstollpt) або просто Штоллен, я "надибала" на Дівочих посиденьках - posydenky. Lvivport.com. у майже тезки по ніку - Kasia. Різдв"яний кекс з сиром [/u]
Продукти:
500-600 г муки
25 г порошку до печива
250 г цукру
250 г жирного сиру
250 г вершкового масла
250 г січеного мигдалю
2 яйця
цедра і сік 1 лимона
пакетик ванільного цукру
250 г родзинок, замочених у ромі (можна замочити з курагою) - я даю і курагу теж - 125 г кураги + 125 г родзинок і замочую в коньяку (коньяку додаю стільки, щоб покривав повністю сухофрукти).
Можна по бажанню ще додати цукати (я додаю журавлину і черешню або вишню, які купую на Привокзальному або Галицькому базарі, там є столики де продають різні східні спеції, приправи і т.д. В цьому році додавала вишню і журавлину (попередньо порізавши на кусочки) десь так грам по 100).
Отже:
- родзинки, порізані курагу, журавлину і вишню заливаю коньяком на ніч;
- на наступний день м"яке масло збиваю з цукром і ванільним цукром;
- додаю яйця продовжуючи збивати;
- додаю сир, сік і цедру лимона, муку, порошок до печива і вимішую тісто. В оригінальному рецепті написано, що муки потрібно додавати сстільки, що тісто було туге і не приставало до рук. Я все ж таки, так не роблю, в мене тісто до рук чуть липне;
- вмісити мигдаль, родзинки і решту сухофруктів замочених в коньяку; - сформувати 2 овальних кекси. Форму застелити кількома шарами пекарського паперу, покласти сформовані кекси, зробити зверху поздовжній надріз і випікати в розігрітій духовці від 1 год. до 1 год. 15 хв. (я роблю один великий кекс на форму розміром 35Х12 і випікаю до 1год. 30 хв. при середній температурі, готовність перевіряю сухою дерев"янною шпажкою для шашлика;
- готові ще гарячі кекси змастити розтопленим вершком маслом (грам 100) і густо посипати цукровою пудрою (150 грам), тоді знову змастити маслом і посипати пудрою і так поки не скінчиться масло (в мене виходить 3 рази).
Готовий кекс можна їсти зразу, але краще, якщо він полежить тиждень-два (я печу переважно 30-31 грудня і починаємо їсти 7 січня). Зберігаю у фользі і льняному рушнику на кухні.
Ось так виглядають залишки мого кекса
[b]Дрезденский різдв"яний кекс (Dresdner Christstollen)
або просто Штоллен [u]
[/b]
Продукти для тіста:
мигдаль чищений мелений - 100 г
мигдаль чищений різаний - 75 г
Киш-миш - 125 г
коринка (дрібні родзинки) - 100 г
дрібно різані цукати вишні - 50 г
дрібно різані лимонні і апельсинові цукати - по 100 г кожних
пакетик ванільного цукру
цедра 1 лимона
ром - 5 ст. ложок (я даю коньяк)
мука (№405) - 500 г (в мене Богуміла)
свіжі дріжджі - 60 г
цукор - 90 г
молоко тепле - 140 мл
масло вершкове - 250 г
жовток - 1 шт.
сіль - 1/3 ч. ложечки
Для посипки верху готового кекса:
розтопленого вершкового масла - 100 г
цукрової пудри - 150 г
1.Усі сухофрукти, мигдаль, цукати залити ромом (коняком), перемішати бажано закрити щільно кришкою і залишити настоюватися на добу.
2.Муку просіяти в миску, зробити в ній ямку і туди розкрошити свіжі дріжджі.
3.Дріжджі присипати цукром і вилити туди тепле молоко.
4.Коли дріжджі розчиняться, додати в миску сіль і м"яке вершкове масло.
5.Вимісити гладке тісто.
6.Миску з тістом прикрити і поставити в тепле місце, щоб підросло.
7.Коли тісто збільшиться вдвоє, обм"яти його і додати настояні в ромі (коньяку) сухофрукти, мигдаль і цукати.
8. Знову відставити в тепле місце для підростання.
9. Стіл (дошку) підсипати мукою, викласти тісто і сформувати прямокутник приблизно 30х40 см. Довгу сторону прямокутника скласти (завернути).
10.Форму (35х12) вистелити кількома шарами пекарського паперу і викласти сформований штоллен.
11. Дати трохи підрости і випікати у розігрітій духовці при температурі 180-200 градусів 35 -40 хв. (в мене духовка без термометра, тож випікаю свій штоллен при середній температурі приблизно 1 год.). Готовність перевірити дерев"янною шпажкою до шашлика.
12. Ще гарячий штоллен, я і в попередньому рецепті, кілька раз змастити розтопленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою.
13. Зберігати так само, як і попередній.
На жаль, фото штоллена зробити не встигла, з"їли. В інтернеті знайшла , що штоллен, в перекладі означає "монстрик", це через його специфічну форму. Хто зацікавиться зайдіть на posydenky. Lvivport.com. до Kasia там є зображення, в принципі і на Кукорамі теж бачила. Характерна особливість цих 2-х кексів є те, що вони тяжкі, але дуже смачні, запашні.
І третій кекс, який я пекла цього року, але не так завчасно, йому не потрібно настоюватись.
Різд"яний кекс[/u][center]
[/center][b][/b][u]
Рецепт цього кекса я знайшла у
ginger-blonde на livejournal.com
Пекла у тій же формі 35х12
Суміш сухофруктів:
350г чорносливу - порізати дрібно
по 200 г родзинок 2-х сортів (в мене киш-миш і чорний)
100 мл темного рому (в мене знову коньяк)
200 г вершкового масла
200 г темного цукру москвадо (я давала звичайний білий)
200 г меду (в рецепті не вказано якого, то я дала 100 штучного і 100 натурального)
сік і цедра 2-х апельсинів
1 ч. ложка суміші спецій - кориця, гвоздика, духмяний перець і мускатний горіх (на ваш смак - я давала все)
2 ст. ложки какао
Решту інгрідієнтів:
3 яйця
75 г мленого мигдалю
150 г муки (не знаю, в мене пішло напевно усі 350, може і неправильно, але порівнювати не можу, бо пекла його вперше)
по 0,5 ч. ложки харчової соди і порошку до перчива.
1.Усі інгрідієнти із списку "суміш сухофруктів" склати в каструльку і поставити на середній вогонь щоб закипіло і покип"ятити 10 хв.
2. Зняти з вогню і охолодити пів години - годину.
3. Після того, як суміш сухофруктів охолола, але ще тепла, додати муку, збиті яйця, мигдаль, соду з порошком до печива. Тісто в мене було, як добра густа сметана.
4. Форму вистелити папером, змастити маслом (я олією) і поставити пекти у розігріту духовку на 1 год. - 1 год. 30 хв. (я пекла 1 год. 45 хв.). готовність перевіряти, як завжди - сухою дерев"янною шпажною.
6. Верх кекса я зробила, як в попередніх 2-х - змащувала маслом і посипала пудрою кілька раз.
Було теж дуже смачно. Ось залишки