Торт “Шапка Мономаха”
Тісто : 4 -5 яєць, 2 скл. цукру, 1 скл. сметани, 2 ч.л. соди погашеної, 150 г масл,.3скл. борошна,2 ст. л. какао.
Збити яйця з цукром, додати решту складників, крім какао.Тісто розділити на 2 частини : 1/3 — біла, 2/3 — додати какао.Випекти 2 паляниці.
Крем : 1л сметани (найкраще домашньої), 1,5- 2скл.цукру, ваніль, 2 ст.л. желатину. Розпустити желатин в чверть склянки молока, додати до збитої сметани.
Формувати торт наступним чином: біла паляниця — основа,змастити кремом.Темну паляницю поламати на кусочки, вмочувати в крем та викладати гіркою на основу. Можна пересипати ізюмом , горіхами. Готову гірку полити помадкою або прикрасити подрібленими горіхами.
Помадка : 2 ст.л.какао, 3 ст.л цукру,3 ст.л. води,50 г масла.
Все змішати, крім масла, варити 10 хв, додати масло, варити ще 3 хв.