Переглядаючи свою стару книжку з різними кулінарними рецептами, натрапила на давній перепис пляцка, якому точно більше ніж 25 років. Пекла його моя вуйна (дружина маминого брата) і він на той час був моїм улюбленим. Можливо хтось знає його теж, але під іншою назвою. Мені такий перепис не зустрічався ніде, отож вирішила поділитися ним з Вами, так як спекла його в суботу з нагоди Старого Нового року.
Пляцок "Гвоздика"Розраховано на бритванку 27х37.
250 грам цукру
250 грам маргарину
5 жовтків
2 ст. ложки горіхів мелених
1 чайна ложка кориці
0,5 ст. ложки гвоздики меленої
1 ст. ложка какао
250 грам сметани
1 чайна ложка соди гашеної оцтом
2,5 - 3 склянки муки (склянка на 250 грам, залежно від муки). Все добре розтерти, розділити на дві частини і викласти у бритванку на пекарський папір, попередньо змастити олією і підсипати мукою. Тісто має бути досить м'яке, розподіляти його рукою. Пекти 20-25 хв.
Середній корж.
5 білків збити з 250 цукру до стоячих піків, додати 1 склянку (250 грам) різаних горіхів, 1 склянку родзинок і 2 ст. ложки муки. Все розмішати викласти у бритванку на пекарський папір, попередньо змастивши його олією і підсипавши мукою. Пекти в гарячій духовці 30-40 хв.
Крем.
250 цукру і склянку мелених горхів залити не повною склянкою молока і заварити. Коли охолоне збити з 2 пачками (по 250 грам) масла.
Перекласти: темний корж, крем, білковий, крем, темний.