Салат «Шапка Мономаха»
Інгрідієнти:
Буряк столовий – 1 шт.
Картопля – 3 шт.
Сир твердий – 100-150 г
Яйця – 3 шт
Морква ( велика) – 1шт.
Свинина – 300 г
Гранат -1 шт.
Волоські горіхи
Зелений горошок
Майонез
Часник – 1 зубок
Сіль.
Приготування.
Картоплю та буряк відварити, дати охолонути і натерти на крупній тертці окремо. Сиру моркву натерти на мілкій тертці. Яйця відварити та натерти окремо білок на крупній тертці, а жовток – на мілкій . Відварене м»ясо нарізати соломкою. Сир натерти на мілкій тертці. Горіхи мілко порубати або змолоти блендером. Часник пропустити через прес та змішати з майонезом.
Салат викладати шарами, перемащуючи майонезом та формуючи купол:
1 шар - половина картоплі
2 шар – буряк
3 шар – половина моркви
4 шар – половина горіхів
5 шар – половина м»яса
6 шар – решта картоплі
7 шар – жовтки
8 шар – половина сиру
9 шар – решта м»яса
10 шар – решта моркви
Зверху весь салат гарно змастити майонезом. По краю салату зробити опушку із натертого сиру,злегка змастити майонезом ( можна нанести сіточку),потім – шар натертих білків та посипати подрібненими горіхами.
Для того, щоб салат прикрасити короною, зигзагоподібно розрізати червону цибулину навпіл та розділити. З половинки цибулі вийняти середину, залишивши 2 лусочки. Якщо немає червоної цибулі, можна використовувати білу,а щоб відтінити зубчатий край,злегка потерти кусочком сирого столового буряка.
Готову «корону» встановити на верхівку «шапки» та наповнити гранатовими зернятами.
Прикрасити салат зернами гранату. Дати салату настоятись 8-10 год. Перед подачею на стіл прикрасити зеленим горошком.