Гратен Дофінуа ( Gratin Dauphinois ) або
Картопляна запіканка на французький манерКоли читала рецепт приготування цієї страви, то надибала багато варіантів приготування цієї страви. Одні кулінари вважають, що цю страву треба готувати з сиром "Дофинуа", а інші - що справжній гратен готується виключно без сиру.
А ще, це блюдо вважалось стравою французьких селян, через простоту інгридієнтів та легкість в приготуванні, але воно настільки ніжне і смачне, що стало стравою королів.
Ще однією версією виникнення цієї страви є французька область Дофіне, названої так тому що в ранньому середньовіччі вона належала одному роду графів Альбон, званих Дофін (що в перекладі з французької означає "Дельфін" (dauphin) і на гербі у тих графів красувався, красень дельфін .. :)) До речі від цих графів і пішла назва титулу спадкоємця королівського престолу .
Область Дофіне славиться своїми стравами з картоплі і одним з найвідоміших рецептів є "Картопля а-ля Дофіне" .
Страва ця є досить ніжною з вершковим післясмаком. досить ситною і калорійною, але в холодну осінню пору гадаю, що це саме те !
Отже, поїхали .
Для приготування цієї страви нам потрібно :
1-1.2 кг картоплі
200 мл вершків (жирність від 15% і вище)
200 мл. молока
30 г вершкового масла + трохи масла для змащування посуду
4 + 1 зубчика часнику
сіль, перець (бажано білий), трішки мускатного горіха, лавровий листочок
Приготування :Отже, натираємо почищену картоплю на плоскій тертці.
Не грубо і не тонко! Вона не має бути зовсім прозорою.
З 4 зубців часнику виймаємо серединку (щоб не гірчила потім) і ріжемо його великими часточками. Один зубець нам потрібен для натирання форми.
У сотейниці розтопити вершкове масло, вкинути часник і лавровий лист.
Обсмажуємо, але не засмажуєм.
Молоко та вершки, в рівних пропорціях, вливаємо туди ж, також додаєм мелений мускатний горіх
Даємо закипіти і кидаємо картоплю. Трохи солимо, і даємо покипіти на середньому вогні 5 хвилин.
Перевіряємо готовність ножем, картопля не повинна бути сирою, і ні в якому разі не готовою - напівсирою!
Тепер натираємо нашу форму часником, розрізаним навпіл , і змащуємо вершковим маслом. І викладаємо картоплю шарами "по колу" ( в два шари), трохи солимо.
Заливаємо сумішшю, в якій вона варилася, і ставимо розігріту до 170 градусів духовку на 30 - 35 хвилин.
Все !
Тепер, можна посипати тертим сиром і поставити під гриль, до "кірочки" на декілька хвилин.
До речі, цю картопляну запіканку дуже полюбляють наші заможні туристи - лижники, які їздять до Куршавелю.
Смачного !!!!!!!!
Рецепт збірний з нету.