Прийшла пора грибів і бачу по дописам, що багатьох цікавить питання приготування, зберігання і споживання цього смачного делікатеса. Пропоную у цій темі ділитись своїм досвідом, задавати питання і практикуватись. Почну першою з свого досвіду. Опеньки - чищу (найкраще збирати чистенькими, щоб потім менше роботи було), якщо лопухасті то заодно розрізаю(двоє-четверо), знову ж таки щоб вже при готуванні не різати, замочую трохи в підсоленій воді, промиваю зо два рази і ставлю варити. Починає закипати - шумовкою збираю сміття, що сплило. Прогавили момент, лисття впаде на дно. Не шкідливо, але гостям можна буде сказати, якщо попадеться, шо то такий сорт заграничного лаврового листка і якщо комусь тре то можете дістати. Говорити то з мудрим виразом обличчя. Значить шуму ми зняли, варяться хвилин 10-15, зливаю воду і промиваю, заливаю свіжою водою і варю так само хвилин 10-15, промиваю і третій раз варю хвилин 10, відціжую і не промиваю(!!). Просто даю стекти воді. Тоді зберігається аромат вареного гриба і сам грибочок ніжний. А коли варити його три-п"ять годин то стає як гума дубова і холодець з нього не виходить, повірте на слово. Ось так я варю опеньки, а потім солю. Як солити писала в своїй темі Ластівчині нотатки(хто не читав).
-------------------- Боже, дай мені душевний спокій, щоб прийняти те, що я змінити не можу Дай мені сили, щоб змінити те, що я можу і мудрість відрізнити одне від другого
ше розкажіть за рижики, бо якраз чищу зараз і не знаю, шо маю з ними поробити?
рижики у нас ніколи ніхто не збирає. знаю, що вони гірчать ніби? не скажу, просто не знаю
-------------------- Боже, дай мені душевний спокій, щоб прийняти те, що я змінити не можу Дай мені сили, щоб змінити те, що я можу і мудрість відрізнити одне від другого
Рижики засолені Засолити гриби можна холодним і гарячим способом. Холодним можна засолювати рижики, грузді, сироїжки. Гриби чистимо й вимочуємо, щоб видалити гіркоту: грузді — приблизно добу, інші — 5-6 годин, воду слід часто міняти. Готуємо слоїки чи діжечки, на дно насипаємо сіль, вкладаємо підготовлені гриби рядами шапинками донизу, кожен шар пересипаючи сіллю з розрахунку 50 г на 1 кг грибів. Прокладаємо ряди часником, кропом, чорним перцем (горошок), лавровим листом. Але не переборщіть — все-таки гриби мають пахнути грибами, а не спеціями! Накриваємо дерев’яним кружком, кладемо гніт. Через 40-50 днів солоні гриби готові до вживання. Гарячий спосіб відрізняється від холодного лише тим, що гриби попередньо піддають тепловій обробці. Отож гриби перебираємо і проварюємо 10 хв., потім промиваємо, а далі все, як у попередньому способі. Якщо через тиждень з’ясується, що розсіл не покриває гриби, збільшіть гніт. Таке соління буде готове через 25-30 днів.
А тепер з мого досвіду (за старими рецептами): я почистила, помила, вимочувала рижики не більше години і кинула на киплячу воду, проварила лише 3 хвилини. Остудила пересипала сіллю у трилітрові банки, переклавши порізаними кружечками цибулі, чіснику, лаврового листя, листя смородини, кропу і поставила у холодильник. Що більше приправ, тим вони пікантніші, також важливо не пересолити. Рижики були надзвичайні, з картоплею – діти «билися» щоб більшого рижика вхопити. А я собі час від часу для смаку тягнула по одному грибочку. Дуже швидко з’їлися.
Наскільки я знаю. рижики не рекомендують одразу до споживання, хіба що виварювати їх у кількох водах, але тоді і смак пропадає, та й гірчать, а ось солені вони дуже смачні. Моя бабуся їх завжди тільки солила. А з солених можна робити що завгодно - у клярі, просто так смакувати, до салату давати. Братова минулого року солила і дала забагато солі, перестрахувалася, лише цибулею переклала, і варила їх довго перед тим - були несмачні.
я знаю, що вагітним жінкам КАТЕГОРИЧНО заборонено вживати гриби, і малим діткам до 5 років також
-------------------- Боже, дай мені душевний спокій, щоб прийняти те, що я змінити не можу Дай мені сили, щоб змінити те, що я можу і мудрість відрізнити одне від другого
Ластівка, в мене Діана має вже шість майже, але все одно каже, що маленьким діткам можна тільки печериці і більше ніяких грибів))) Хоча що я говорю за Діану. в мене і та що має 11 років не їсть грибів
--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму! Як правильно оформити рецепт