Ромові баби і завиванець з сухофруктами200 г сухофруктів, промитих і порізаних невеликими кубиками, залити ромом, так, щоби закрило. Закрити посуд і залишити на ніч.Суміш може бути довільною, або - просто ізюм. В мене - курага, ізюм, вишня.
Тісто:
1 стакан теплого молока, 3 яйця, 3 ст. ложки цукру, 25 грам пресованих дріжджів, 70-80 грамів масла, борошно - приблизно 600 грамів всього. Пачка ванільного цукру, щіпка молотого кардамону, щіпка солі, зерна анісу
Тісто замісити звичайним способом, двічі дати підійти, розділити на дві нерівні частини - одну більшу - на завиванець, а меншу - на бабки.
Відкинути на ситечко вимочені цукати
Одну частину тіста розтягнути акуратно в боки - сформувати прямокутник, тісто дуже ніжне, слухняне, тож шкода забивати його борошном, щоб розкачати.
По тісту розподілити начинку, посипати дробленим арахісом та піджареним кунжутом, скрутити в рулет.
З другої частини тіста зформувати округлі булочки , відкласти для розстойки.
Як підростуть -випікати в нагрітій до 220 С духовці 30-35 хвилин. Слідкувати, щоб не підгоріли, наприкінці потрібно зменшити температуру в духовці, тобто пекти при " падаючій" температурі.
А завиванець буде пектися трошки довше.
Повністю вистудити спечені вироби.
Тим часом зварити сироп з того рому, що залишився після сухофруктів, з додаванням 100 гр цукру.
Булочки повністю просочити тим сиропом .
Рецепт з сайту cook-talk, від alla.
Можна робити бабки з усієї порції тіста, тоді цукати вмісити в тісто і вже так формувати булочки.
Просто я не дуже люблю підпечений ізюм в скоринці і тому вирішила урізноманітнити випічку.