Тірамісу від Нінок Рецепт на 12 одинарних порцій(пів пачки великоі печенька Савоярді, то 24 шт.)
маленька банка марскапоне 250 гр
3/4 стакана цукру
2 яйця
стакан запареноі міцноі кави
4-5 столових ложок лікеру (забула назву спеціального по італ.рецепту) - брала віскі, бейліз, крем- віскі ,амаретто і навіть звичайний укр.коньяк , все підходить
Попередньо зварити міцну каву 1стакан або 3\4 стак., ролі особливо не відіграє, остудити , процідити і добавити алкоголь. (може бути і розчинна кава, хто як любить).
2 яйця розділити , жовтки розтерти з цукром 1/2 стакана(цукру буває менше йде ) до "стоячоі "маси , а білки збити з залишком цукру до крутих піків.
До марскапаоне додати півпорціі жовтків, збити міксером до розчинення цукру і подивитись на консинстенцію. Зазвичай вистарчає і легенько добавляємо половину збитих (чи 3/4, треба дивитись) білки лопаточкою(чи ложкою) , не всі одразу .Вимішуємо знизу вверх, щоб не порушити "пухнастість" білків - коли маса буде пухнаста і така, як збиті вершки, то готово.
(якщо поставити ложку, то вона не впаде ).
Тепер печенька ділимо надвоє , тобто на 2 поверхи десерту. Макаємо швиденько печенько з двух сторін в каві і кладемо на піднос( тарілку) , в мене 12 печеньок слой, деколи і 10 можу дати. Потім накриваємо половиною крему і ще раз так само слой печеньок зверху , обмакуючи у каві. Поверх викладаємо другу половину крему , рівняємо ножем. Ставимо в холодильник мінімум на 6 год., десь читала що то мінім. час для того, щоб все гарно пропиталось. Перед подачею десерт посипаємо какао і розрізаємо порціонно. Фотка в мене на 20 порцій , бо іншоі немаю- то робила до торта впридачу клієнці в ресторан.
Дома добре в креманках , а ось цей варіант порціонний я роблю , як в гості йду, або коли своі просять на більше порцій(від 10 і далі).
Примітки .
Рецепт взятий знету років 2 тому, сайт не памятаю. Я колись в італійському ресторані закордоном іла класичне Тірамісу (хоч його є видів певно 40), то коли мені вперше на Украіні вдалось дістати Марскапоне по нормальній ціні- то я зробила по цьому рецепту і УРА_УРА смак той самий !
По рецептурі 2 яйця, але коли давати повністю- то потече, якщо яйця великі по оде(тобто 1 жовток і 1 білок), як маленькі то 1,5 .
Пишу 2 яйця, бо 1 навіть толком і не втреш і не зібєш.
Кількість цукру -то солодкий смак вміру, хто любить більш нейтральний- то півстакана дати.
При можливості має бути марскапоне , немає- то домашні сливки, правда з ними зовсім нетой смак , чесно.
Печенька ложити рівно , щоб при розрізанні порцій виходило одинаково.Розрізати сухим ножем(час від часу миючи чи витираючи) зверху вниз, витягуючи низом ніж.ЦЕ ВАЖЛИВО, бо структура дуже легка і пухнаста, ніж моментально потягне все доверху і буде вже"не так гарненько".
Бажаю смачного, потім ще допишу пару заміток- як з цього рецепту можна робити і сирник +ананас іт.д.( багато разів мене по швидкості зробіння десертик виручав).
Ягідне тірамісу . Все так само , не даю какао зверху. Ягоди довільні, можна фрукти , все смачно і пасує. Робила без білка, на 1,5 жовтку (збивала з марскапоне до пухнастоі маси) , бо на жару або в гості трошки плотніше треба. Різниці значноі не замітила- можна і без білка.