Трава базиліка .Цілюща дія й застосування:Настій (чай) з базиліка зазвичай призначають при здуття живота і розлад шлунка. Ця дія визнає і Державна служба охорони здоров'я Німеччини. Показаннями до застосування служать також відсутність апетиту, нервові розлади і безсоння..Базилік використовується в основному як шлунковий засіб при втрати апетиту, метеоризмі і запорах. Рідше застосовується при захворюваннях сечового міхура, частіше - у якості полоскання при захворюваннях горла і в компресів при нагноєннях і погано заживаючих ранах. Побічних дій можна взагалі не побоюватися. Діючі речовини: Цілющою дією мають перш за все ефірна олія і дубильні речовини, а також флавоноїди.
--------------------
Я сильна, а значить, я зумію Пройти по життю тисячу шляхів. Я смілива, а значить здолаю Своїх ворогів і підступи злих людей!
Квіти ромашки . Здавна ромашку застосовували у вигляді чаю при всіх інфекціях. Приват-доцент Кінхольц з Ги-сенского університету встановив, що ромашка знешкоджує бактеріальні отрути: при інфекційних хворобах, наприклад викликаються стафілококами або стрептококами, бактеріальні отрути "притупляються". Ось чому ромашковий чай робить загальне позитивну дію при інфекційних хворобах, а пари ромашки ефективні при захворюваннях бронхів і придаткових порожнин носа. Чай з ромашки: 1-2 чайні ложки з верхом суцвіть залити 1 чашкою окропу, через 10 хвилин процідити. Ромашковий чай добре пити теплим, але не гарячим.
--------------------
Я сильна, а значить, я зумію Пройти по життю тисячу шляхів. Я смілива, а значить здолаю Своїх ворогів і підступи злих людей!
М’ята – пряно-ароматична рослина, відома і вживана людиною ще до нашої ери. Ботаніки виділяють дуже багато видів цієї рослини, повязують родову назву Mentha з іменем німфи Мінти. В «Метаморфозах» Овдія знаходимо, що богиня підземного царства Персефома перетворила прекрасну німфу в пряну пахучу рослину і присвятила її Афродиті.
В Древній Греції і Римі м’ята користувалась повагою. Вона покращувала повітря житлових приміщень, тому нею натирали підлогу, м’ятною водою мили руки. Вона освіжала розум, тому знатні люди, вчені носили вінки із м’яти на голові.
Як в древній, так і в середньовіковій медичній літературі м’яту вважали лікарською рослиною. Її рекомендували при головних болях, внутрішніх кровотечах, як заспокійливий засіб, для зміцнення шлунку, покращення травлення, для збудження апетиту, зняття гикавки і т.д. М’ята довголиста володіє болезаспокійливими і антисептичними властивостями. Відвари її знімають болі в шлунку, зубні болі. Їх п’ють при простуді і грипі, при сильному кашлі. Використовують для дезінфекції порожнини рота і горла.
Настої м’яти довголистої вживають при невралгії. Листочки багаті вітамінами, їх використовують в сирому вигляді (в салатах) при малокрів’ї.
--------------------