Хліб Ситний з маком (ГОСТ)
Борошно пшеничне 1 сорту 500 г
Дріжджі пресовані 10 г
Сіль 7 г
Цукор 20 г
Патока (світлий мед) 10 г
Маргарин (масло) 10 г
Вода 45*С 255-350 г для м*якого тіста
Мак
Половину борошна, всі інші інгредієнти і теплу воду збивати вінчиком 4 хвилини на середній швидкості. Всипати решту борошна і замісити м*яке тісто.
Залишити на 20 хвилин.
Вимісити до інтенсивного розвитку клейковини на високій швидкості в комбайні ( 3 хв.)
Залишити на 3 год при 30*С. Обминати 2 рази: через 45 хвилин і через 1,5 години від початку бродіння, розтягуючи тісто в пласт, складаючи втроє і ще раз втроє.
Після другої обминки дати тісту вирости в 5-7 раз за останні 1,5 години до максимуму ( з 500 г борошна тісто виросте до об*єму 3,5 л)
Викласти тісто на стіл, видавити бульбашки качалкою, звернути в овальний хліб з загостреними кінцями.
Дати повну розстойку (1 годину при 30*С)
Збризнути водою, добре посипати маком, зверху ще раз збризнути водою з пульверізатора, тоді мак не обсипеться.
Наколоти тонкою палочкою до дна . Випікати 30 хвилин при 200*С, ще 10 хв. у вимкненій духовці.
Рецепт від mariana_aga з ЖЖ