Компоти з вишень
Перший спосіб:Банки наповнюють вишнею до плечиків, заливають холодним сиропом з 200-400 г цукру і 1 л води (в залежності від сорту вишень), помістити в каструлю з холодною водою і поставити на вогонь. Щоб ягода не луснула і рівномірно прогрілась, воду до 85 градусів помалу нагрівають і витримують: півлітрові банки - 10 хв., літрові - 15 хв.
Другий спосіб:Вишню, почищену від кісточок, складають в банки до плечиків, заливають гарячим сиропом (300 - 400 г на 1 л води) і при температурі 85 градусів пастеризують: півлітрові банки - 10 хвилин, літрові -15 хвилин або в киплячій воді - 3 і 5 хв.
Третій спосіб:Вишню складають в банки, заливають соком з будь-яких ягід або вишневим і пастеризують так, як вказано вище.
Четвертий спосіб:Вишню без кісточок помістити в емальований посуд, додають 300-400 г цукру на 1 кг ягід, накривають кришкою, ставлять на вогонь і, помішуючи, доводять до 85 градусів, витримують 5 хвилин., потім заповнюють вишнею гарячі банки по самі вінця і зразу закупорюють.
П'ятий спосіб:Вишні без кісточок щільно складають в банки, можна з цукром (пересипають шарами - 200 г цукру на літрову банку) або без.
Наповнені банки накривають ошпареними кришками і при температурі 85 градусів прогрівають: пів-літрові - 20, літрові -25 хв.
Шостий спосіб:Смачні компоти з вишні, якщо комбінувати з іншими ягодами, плодами: малиною, суницею, смородиною, яблуками і ін. Заповнені банки заливають цукровим сиропом (300-400 г на 1 л води) і при температурі 85 градусів прогрівають: пів-літрові банки - 10, літрові - 15 хвилин, або стерелізувати, відповідно 4 і 6 хв.