Рецепти
 
Отримуйте новини першими  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Старовинна українська кухня, давні рецепти, які вже мало хто пам'ятає
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:09
Повідомлення #1


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Тут їли розниї потрави,
I все з полив'яних мисок,
I самi гарниї приправи
З нових кленових тарiлок:
Свинячу голову до хрiну
I локшину на перемiну,
Потiм з пiдлевою iндик;
На закуску кулiш i кашу,
Лемiшку, зубцi, путрю, квашу
I з маком медовий шулик.

28 I кубками пили слив'янку,
Мед, пиво, брагу, сирiвець,
Горiлку просту i калганку,
Куривсь для духу яловець.
Бандура горлицi бриньчала,
Сопiлка зуба затинала,
А дудка грала по балках;
Санжарiвки на скрипцi грали,
Кругом дiвчата танцьовали
В дробушках, в чоботах, в свитках.


Уривок з "Енеїди" Котляревського

КАТАЛОГ


Стовпці або гречані хлібці
Кваша
Путря
Сластьони
"Каплун"
Буцики
Як вимірювали колись)
Шулики
Верещака
Шпундра
Кендюх
Гуслянка
Мочанка
Шпундра
Натина
Росовниця
Груца
Сластьони на сметані
Кулешик з салом
Борщ пісний з рибою
Холодник
Борщ з вушками (Галичина)
Кав'яр
Книдлі
Пампушник святковий
Токон (Закарпаття)
Варя (Гуцульщина)
Збитень гарячий
Городина
Буряковий квас

Старовинні рецепти з записника Яринки

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:15
Повідомлення #2


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Стовпці або гречані хлібці


Замісіть рідке тісто з гречаного борошна, молока, яєць і дріжджів. Додайте трохи солі та цукру. Дайте підійти. Приготуйте формочки (кухлики). Змастіть їх олією і посипте борошном, заповніть кожну наполовину тістом і поставте у духовку. Подавайте з олією, приправленою цибулею та часником.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:28
Повідомлення #3


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Кваша


(Кваша вважалася солодощами. Її дуже любили в Україні 19-20 ст.)

Візьміть житнє борошно, гречане борошно та солод. Розбавте суміш теплою водою і поставте на 1 годину у тепле місце. Запарте окропом і знову поставте у тепле місце прокисати. Тоді закип'ятіть, помішайте і трохи проваріть.
На Полтавщині в готову квашу клвдуть вишні без кісточок. На смак і вигляд кваша нагадує кисіль.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:30
Повідомлення #4


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Путря


До ячної каші додайте житнього солоду, добре перемішайте. Перекладіть у великий горщик. Залийте солодким квасом і поставте у тепле місце на добу.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 12:59
Повідомлення #5


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Сластьони


Приготуйте тісто з 6 скл. борошна, 2 скл. теплого молока, 3 яєць. Тісто не повинне бути крутим. Беріть рукою невеликі кульки і кидайте в киплячу олію по 5 шт. За смаком обсипати цукровою пудрою, ваніллю.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
23 травня 2009 13:03
Повідомлення #6


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
"Каплун"


(Це вихолощений півень, спеціально годований, щоб був жирним)

Краще каплуна смажити до рум'яної шкоринки, тоді м'ясо пустить багато соку. Каплун може бути з індика. Сучасний аналог - бройлер.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
8 червня 2009 10:38
Повідомлення #7


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Буцики


0,5 л кислого молока
1 яйце
1 ч. л. соди
сіль, борошно - скільке вбере тісто

З борошна, молока, яєць і соди замісити прісне тісто, розкачати його шаром 2-2,5 см, нарізати маленькими квадратиками.
Два протилежні кінці кожного квадратика з'єднати. Варити буцики в підсоленій воді, відцідити через друшляк, а потім злегка підсмажити на олії або вершковому маслі. Подавати з медом або сметаною.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
10 червня 2009 21:45
Повідомлення #8


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Як вимірювали колись)

Міри об'єму


Діжка - 40 відер = 491,96 л
Чверть - 210 л
Четверик - 26,2 л
Відро - 12,299 л
Гарнець - 3,275 л
Штоф - 1,23 л
Пляшка - 0,61 л

Міри маси


Чверть - 209,9 кг
Берковець - 10 пудів = 163,8
Пуд - 16,38 кг
Фунт - 0,409 кг
Лот - 12,8 г
Золотник - 4,26 г
Доля - 0,044 г

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
11 червня 2009 14:37
Повідомлення #9


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1709
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6364
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:251038

Бали: 14713
Шулики


(Коржі з прісного тіста, які печуть на свято Маковія або Спаса)

У макітрі розітріть запарений окропом мак. Розбавте водою, щоб одержати макове молочко, додайте мед. Печені коржі (500 г борошна, 1 скл. молока, 1 яйце, сіль, сода) поламайте на шматки, залийте цим соусом та їжте ложкою.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Larisa
11 червня 2009 16:29
Повідомлення #10


Файна господиня
  • 51

Репутація: 72
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 414
Реєстрація: 29.05.2009

ICQ:--

Бали: 265
ВЕРЕЩАКА

500 г свинячої грудинки, 50 г сала, 2 стакани бурякового настою або квасу , 2 ст. ложки житніх сухарів 2-3 цибулини 2-3 горошини запашного перцю 5-6 горошин чорного перцю, 1 ст. ложка дрібно нарізаної зелені петрушки .

Свинячу грудинку нарізувати крупними кубиками, обсмажити на сковороді в салі до рум'яної скориночки, перекласти в каструлю, залити буряковим квасом або буряковим настоєм з оцтом, приправити луком і прянощами, посолити і тушити до півготовності. Потім засипати тертими житніми сухарями, розмішати і продовжувати тушити до готовності. При подачі на стіл посипати зеленню петрушки.


--------------------
Ласкаво прошу до себе в гості !
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




4 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 4)
Користувачів: 0

  Зараз: 17 січня 2017 23:36

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Колядки на Дрімфуді
 
Нове на форумі
 
Таблиця множення
  Пише ОЛЕСЯ (Сьогодні, 22:49)
Ідеї для школи
  Пише Окса99 (Сьогодні, 22:05)
Що в нас нині на столі - 8
  Пише ОЛЕСЯ (Сьогодні, 08:55)
Пляцок "Американський"
  Пише Іванка (Учора, 10:40)
Яблучний пляцок пані Ліди
  Пише Іванка (Учора, 10:34)
Торт "Карпатка"
  Пише Іванка (Учора, 10:27)
Знак якості
  Пише ОЛЕСЯ (15 січня 2017 23:45)
Гостина в Галини
  Пише HannaHanna (15 січня 2017 13:39)
Пряники. Відео.
  Пише Натонька (14 січня 2017 22:50)
Скарги, пропозиції...
  Пише ОЛЕСЯ (14 січня 2017 11:42)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 85
Гостей: 61
Користувачі: ywVoffgoxy, Leontovichol, uxtetsjazy, blExcaws, ywVoffgoxy, zuExcaws, sjRuispuh, cdEffeply, iaRuispuh, kaprioljor
 
 
  © 2009-2016 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100