Рецепти
 
FaceBook | VK | G+ | TW | PIN | RSS  
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Старовинна українська кухня, давні рецепти, які вже мало хто пам'ятає
Натонька
прагну досконалості...
17 червня 2009 21:44
Повідомлення #31


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6323
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14429
Пампушник святковий


1 кг борошна
750 г молока
50 г дріжджів
15 жовтків
400 г цукру
120 г розтопленого масла
ваніль

У каструлю насипаємо борошно, заварюємо молоком і добре розтираємо. Після того, як маса охолоне, вливаємо розчинені теплим молоком дріжджі, вимішуємо і ставимо в тепле місце. Коли тісто підійде, додаємо розтерті з цукром жовтки, ваніль. Всипаємо борошно невеликими порціями, вимішуємо тісто доти, доки воно не почне відставати від рук, після чого вливаємо топлене масло і знову вимішуємо. Викладаємо тісто у форму, заповнивши її на 1/3 висоти, даємо підійти і ставимо в духовку на 1 годину (борошно заливаємо гарячим молоком, ретельно при цьому розмішуючи - це називається заварювати молоком).

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
18 червня 2009 23:05
Повідомлення #32


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6323
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14429
Токон (Закарпаття)


500 г кукурудзяного борошна
400 г води
500 г капусти
100 г цибулі
50 г олії
сіль

У підсолену киплячу воду всипати кукурудзяне борошно. Варити, помішуючи, 20-25 хв. Дрібно нарізати капусту, посолити і разом з нарізаною цибулею смажити на олії. Усю масу змішати з підсмаженою капустою та цибулею і подати на стіл

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
19 червня 2009 10:32
Повідомлення #33


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6323
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14429
Варя (Гуцульщина)


500 г столових буряків
300 г квасолі
250 г чорносливу
100 г олії
перець, сіль

Буряки відварити і дрібно нарізати. Відварити квасолю й окремо відварити чорнослив. Чорнослив подрібнити і перемішати з квасолею і буряками. Страву посолити, додати олію і перець.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
19 червня 2009 10:36
Повідомлення #34


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6323
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14429
Збитень гарячий


У 1 л води розчинити по 150 г цукру і меду, додати прянощі (гвоздику, корицю, імбир - за смаком). Кип'ятити 5-10 хвилин, знімаючи піну. Через 30 хвилин напій процідити. Готовий збитень підігріти і пити гарячим.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
20 червня 2009 16:06
Повідомлення #35


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6323
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14429
Городина


500 г картоплі
150 г сала
кмин, зелен петрушки, сіль

Картоплю добре промити (не чистити!), сало порізати тонкими скибочками. Розрізати картоплю на 2 частини, посолити, посипати кмином. На кожну картоплину покласти шматочок сала і запекти в духовці. Прикрасити петрушкою.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
20 червня 2009 16:14
Повідомлення #36


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6323
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14429
Буряковий квас


(Для шпундри і верещаки)

10 л води
5 кг буряків (усе можна зменшити в кілька разів)

1 кг столових буряків помити, почистити, нарізати кружальцями й разом із цілими буряками скласти в бочку, залити холодною водою (кип'яченою) і поставити в тепле місце. Після того, як квас перебродить, бочку винести у холодне місце. Через 2 тижні квас можна використовувати.

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Натонька
прагну досконалості...
8 грудня 2009 13:55
Повідомлення #37


Зірочка з неба
  • 68

Репутація: 1708
Група: Адміністратор
Повідомлень: 6323
Реєстрація: 6.05.2008

ICQ:--

Бали: 14429
Старовинні рецепти з записника Яринки


МЕДОВИЙ ПРЯНИК ПУХКИЙ
5 яєчних жовтків збити з 0,5 склянки цукру, 1 склянка меду, 1 ложечка чайна соди, 1 ложечка чайна кориці; піну з 5 білків добре збити і змішати з попередньою масою. До всього додати один фунт білої муки. Розмішати, змастивши дно форми смальцем, вилити у форму однорідну масу і випікати.
СУХАРИКИ 1
2 фунти муки, 0,5 фунта цукру, 1 фунт масла, 0,5 склянки сметани, 1 яйце, 0,5 чайної ложки соди. Замісити. Виробляти коржики склянкою у формі місяця або півмісяця.
(Фунт = 410, 52г.)
МАЗУРИКИ
14 варених жовтків, 1 фунт масла, 1 фунт цукру, 1 фунт муки. Розкачувати тісто товщиною в палець. Виробляти склянкою, швидко ставити в розкалену піч.
ПЕЧИВО "ЛИЖІ"
8 яєць, 1 фунт цукру; терти добіла в макітрі. Потім досипати муки і трохи анісу. Тісто повинно бути таким, щоб його можна було Легко розмішати ложкою. Потім змазати лист маслом або краще воском. Викладати тісто чайною ложечкою у вигляді невеличких пірамід.
ПЕЧИВО „РЕЧЕНІЄ”
1 фунт цукру, вісім яєць, 1/2 чайної ложечки амонію і муки по окоміру, щоб виробляти бублики або сухарики.
СУХАРИКИ 2
2 фунти муки, 0,5 фунта масла, 0,5 фунта цукру, 0,5 склянки сметани, 0,5 ложечки соди, дечого для запаху, 1 склянка битих горіхів, 3 яйця. Гарно перемісити і викачати, щоб потім порізати і поставити в піч для випічки.
ПИРІГ 3 НАЧИНКОЮ
Перше тісто: 0,5 фунта муки, 0,5 склянки цукру, 0,5 ложки соди, 1 склянка масла, 2 яйця, чуть солі. 0,5 склянки молока, муки на око. Все це розкачати товщиною в палець. І помазати повидлом. А перший корж поколоти вилкою.
ПЕЧИВО 1
1 склянка сметани або кислого молока, 1 склянка олії, 10 яєць, 1 склянка цукру, 0,5 склянки горілки, 0,5 чайної ложечки сода, шматочок цедри, муки, скільки візьме. Робити кренделя або бублики.
ТІСТЕЧКА 1
1 склянка масла, 1 склянка сметани, 1 склянка цукру, 8 жовтків, муки скільки візьме. Замісити не дуже твердо. Розкачати, порізаний поставити для випічки. Потім, коли спечеться, облити зверху глазур’ю /8 білків збити з цукром/ потім знову ставити на кілька хвилин в піч.
РОМОВІ ТІСТЕЧКА
З фунти муки, 1 фунт цукру, 1 фунт топленого смальцю. 8 яєць збити і поступово підсипати в суміш цукор, скляночку рому, потім муки. Викладати на лист і в гарячу піч нарізати тонкими шматочками.
ПЕЧИВО 2
0,5 фунта масла, 0,5 фунта цукру, 0,5 чайної ложечки соди, 10 жовтків, 1 склянка сметани. Замісити корж, спекти, потім помазати повидлом або збитими 10 білками і в піч.
ТІСТЕЧКА 2
10 яєць перетерти з 1 фунтом цукру, 1 фунтом товченого мигдалю, 1 фунтом ізюму, додати 2 склянки муки, що—небу дь для запаху. Все це вилити на лист і покласти в гарячу піч.
ТІСТЕЧКА З
8 жовтків перетерти з 0,5 фунту цукру. Додати 0,5 фунту шоколаду, 0,5 фунту мигдалю, 0,5 фунту муки, 2 збитих білки. Все це вилити на лист, змазаний маслом і посипаний сухарями.
КРЕНДЕЛІ ДО ЧАЮ
1 склянка кислого молока, 5 яєць, 1 склянка олії, 0,5 чайної ложечки соди, 0,5 склянки цукру, чого-небудь для запаху, муки скільки візьме. Зверху мазати повидлом, а поверх повидла зробити з тіста плетиво.
КОРОЛІВСЬКІ МАЗУРИКИ
1 фунт масла терти добіла з 1 фунтом цукру. Збити по 1-9 яєць, 0,5 склянки товченого мигдалю, 0,5 склянки ізюму, 1 фунт муки. Все це добре розмішати і вилити на лист, змазаний маслом, для випічки.
БІСКВІТНЕ ПЕЧИВО
1 фунт топленого масла терти добіла, додаючи 1 фунт цукру, 12 жовтків, цедр і сік лимона, 1/4 склянки картопляної муки, 0,5 фунта пшеничної муки і піну з 20 білків. Все це старано розмішати. І обережно поставити в піч. Дати зарум'янитися, не рухаючи його в печі.
ГОРІХОВІ МАЗУРИКИ
0,5 фунта битих горіхів, 0,5 фунта цукру. 10 жовтків перетерти з цукром добіла. Змішати з горіхами, 0,5 склянки муки, піною з білків. Все це добре вимішавши, поставити легко в піч.
МАЗУРИКИ БАГАЧІВ
1 склянка ізюму, 1 склянка цукру, 1 склянка інжиру, 1 склянка цукатів, трохи товченої гвоздики і кориці, 1 склянка муки. Все це добре змішати і викласти маленькими пірамідками на змазаний воском лист. Довести печиво до легкого зарум’яніння.
СМЕТАННІ ТІСТЕЧКА
З склянки сметани добре перетерти з 1 склянкою цукру, 10 жовтків. Туди ж додати піну з десяти білків і перемішати зі сметаною. 2,5 склянки муки, трохи солодкого і гіркого мигдалю, цедра з одного лимона. Все це вилити на лист змазаний маслом і посипаний сухарями.
ГОРІХОВИЙ ТОРТ
1 фунт битих горіхів, 1 фунт цукру терти добіла з 18 жовтками. Потім додати 0,5 склянки битих сухарів. Збити білки, обережно все це вилити в форму, змазану маслом і обсипану сухарями.
РОЗСИПЧАСТИЙ ТОРТ.
0,5 фунта масла, 0,5 склянки цукру, 1 ложка сметани, 1 ложка рому, 1 фунт муки, що-небудь для запаху (гіркий мигдаль або лимонна цедра). Все це добре перемісити, потім розкачати коржі, викласти на сковороду, обкласти краї поясом з тіста, помазати яйцем і покласти в піч. Потім вийнявши з печі, прикрасити айвовим варенням.
ТОРТ СУХИЙ
1 фунт муки, 1 фунт цукру, 0,25 склянки масла, 2 яйця, лимонна цедра з 2 лимонів. Викласти 2 круги на 2 однакових сковорідках і спекти. Після цього склеїти необхідно повидлом або варенням, зверху прикрасити мармеладом.
МИГДАЛЬНИЙ ТОРТ.
20 жовтив терти добіла з 1 фунтом цукру, додати 1 фунт битого мигдалю, 1 склянку картопляної муки, 1 склянку пшеничної. Збити білки і обережно змішати з тістом. Вилити на змазану маслом . і обсипати сухарями сковороду, і поставити в піч.
НАЧИНКА ДЛЯ ТОРТА
Очистити один фунт грецьких горіхів і піджарити Їх на сковороді, а потім терти їх в макітрі з однією склянкою цукру і однією ложкою дуже свіжого масла.
ГЛАЗУР
20 шматочків цукру намочити у воді, розтопити, закип’ятити з листочком білого або червоного желатину, тоді добре все протерти в тарілці ложкою до однорідної маси і змазати свіжий торт. Згодом глазур затвердне.
СИР НА ПАСХУ
1 фунт сиру добре перетерти. Окремо розтерти 10 жовтків з 1 склянкою цукру. Потім додати сир і 6 добре збитих білків. Все це змішати і вилити на сковороду. Якщо є, то можна додати 1 склянку битого мигдалю, шоколад, какао, корицю.
МЕДОВИЙ ПРЯНИК
3 фунти меду розтопити на вогні, змішати з 1 фунтом цукру, ложечкою кориці змішаною з гвоздикою, чайною ложечкою соди, З яйця, муки скільки прийме. Розкачати коржі, посипати мукою, порізати шматочками. Змазати добре лист маслом, скласти густо шматочки, поставити їх щоб полежали 1,2 години, після того необхідно їх ставити у піч.

окомір- на око .скільки візьме

фунт-400 гр

--------------------
Свої рецепти додаємо через спеціальну форму!
Як правильно оформити рецепт
Перейти на початок сторінки
Vajnrauh
20 листопада 2010 09:26
Повідомлення #38


Файна господиня
  • 51

Репутація: 406
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 458
Реєстрація: 27.09.2010

ICQ:--

Бали: 1168
Цитата: Натонька
Книдлі

А у нас ще називають гомбовці
Я вчора робила лише з дріждьового тіста

Перейти на початок сторінки
Фрезія
24 вересня 2011 10:59
Повідомлення #39


Файна господиня
  • 51

Репутація: 319
Група: Кондитер
Повідомлень: 444
Реєстрація: 24.09.2011

ICQ:--

Бали: 1632
А ніхто не знає, що таке "лещевина" у Котляревського?
Перейти на початок сторінки
Галиночка
4 січня 2012 15:21
Повідомлення #40


Файна господиня
  • 51

Репутація: 719
Група: Кондитер
Повідомлень: 717
Реєстрація: 24.11.2011

ICQ:--

Бали: 2470
Натину готувала моя бабуся. Смакота!! Як правило готували у червні місяці, коли лобода ще молоденька і використовували лише верхні 3-4 листочки. Відварені листочки тушили на смальці зі шкварочками, заправляли сметаною. Я любила намащувати на хліб))))
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




4 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 4)
Користувачів: 0

  Зараз: 20 вересня 2017 12:42

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Навігація
Головна
Форум
Салати
Рецепти тортів
Свята, традиції
Сервірування столу
Замовити торт
Додати рецепт
Нові коментарі
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Знак якості
  Пише ОЛЕСЯ (2 серпня 2017 14:38)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ОЛЕСЯ (1 серпня 2017 18:20)
Робота з аерографом у кондитерському мистецтві
  Пише ОЛЕСЯ (1 серпня 2017 16:05)
Нагла поміч :)
  Пише ОЛЕСЯ (28 липня 2017 02:51)
Сирний пиріг або фальшиве хачапурі
  Пише Chertenok (27 липня 2017 13:14)
А ваші чоловіки роблять вам сюрпризи?
  Пише Полина (26 липня 2017 17:08)
Відпочинок в Трускавці
  Пише Fargo (25 липня 2017 13:55)
Торт "Ейфорія"
  Пише idianka (15 липня 2017 20:50)
ХЛІБЕЦЬ
  Пише Darka (9 липня 2017 21:20)
Наталчина кухня - 2 :), Ласкаво прошу...
  Пише Вікуня (3 липня 2017 21:34)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 85
Гостей: 75
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2017 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
Реклама на сайті
   
bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100