...Ось мусила спекти терміново ( у мене все непередбачувано і терміново!))) макового тортика...Якось надибала в газеті рецепт торта, який посів перше місце на конкурсі кондитерського мистецтва у Львові... Автор- 19- ти річний Юрій Тоган. Я подумала, що вже торт переможця не може бути так собі...)))) В журі ж не профани сидять))) І справді , цей маковий бісквіт став нашим фаворитом за останній місяць, ледь вологий всередині, ніжний на смак, дуже сподобався... На оформлення не мала часу, так що маємо те, що маємо..)))
ось у розрізі:
Приводжу рецепт в оригіналі:
Маково-горіховий торт
11 яєць
210 гр. цукру
135 гр. борошна
дві чайні ложки розпушувача
півкілограма маку чи подрібнених горіхів.
Мак подрібнити кавомолкою та залити водою, щоб ледь покрила, проварити 7-8 хв. Я з успіхом це роблю в мікро. Змішати з борошном і розпушувачем. Жовтки відділяєм від білків, збити з цукром до білого. Білки збити окремо, додаю краплю лимонного соку в процесі збивання. Акуратно, методом складання все об"єднуємо. З цього набору продуктів печу два коржа. Кожен розрізаю на три частини.Але якщо діаметр форми великий, то можна й один. Випікаємо як звичайний бісквіт.
"Окремо Юрій Тоган пече кілька сухих коржів зі склянки кефіру, борошна, чайної ложки соди, гашеної оцтом. Коли охолонуть - ламає руками на дрібні шматки" - цитую з тексту!)))
Масляний крем:1 л. молока
350 гр цукру
350 гр. борошна
1кг. масла
" Борошно підсмажую на сухій сковороді до жовтуватого кольору. Розмішую його з цукром і поступово досипаю до кип"яченого і охолодженого молока. Крем поступово гусне. Як стане однорідним та еластичним - відставляю. Потім нарізую масло кубиками і все збиваю. Тоді всипаю поламані кржі. " До цього треба додати проварений лимон , який пропустити до м"ясорубки разом зі шкіркою.
Скажу чесно: крем за цим рецептом ні разу не готувала, робила просто звичайний заварний із маслом, на фото - вершки , збиті з молоком , загущувачем і зі шматочками полуниці.
А ще ... ну, була в мене спроба зробити цей крем...Тільки вийшло в мене ось що: муку підсмажила, як в рецепті... додала до молока...здалось мені, що рідкувате...і тут в мою чудернацьку голову приходить ідея прогріти крем...звісно, він загус на цемент,, і це можна було б передбачити , 350 гр. муки на літр молока!!! Треба було робити все по рецепту....)))) Але я, як завжди, вирішила, що я така мудра...)) І ось до чого привела дурна самовпевненість))
Колись зроблю по рецепту і відзвітую..)))
( До речі, оту монолітно-цементно-густу масу я збила -таки з маслом..)) Тільки масла було значно менше..)) Вийшло нічого так... Ніхто ні про що не здогадався...)))
Але маковий бісквіт взяв у полон моє серце назавжди...це правда...))))
З горіхами пекти не пробувала.