Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Дитячий сон , здоров"я дитини
ОЛЕСЯ
22 листопада 2015 16:26
Повідомлення #1


Файна господиня
  • 51

Репутація: 613
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 2931
Реєстрація: 12.10.2012

ICQ:--

Бали: 5554
7 причин укласти школяра спати раніше: дослідження вчених з усього світу

Вчені виявили, що діти, яких укладають у ліжко раніше набагато спокійніше своїх однолітків, не страждають ожирінням, менше хворіють і краще вчаться в школі.

Сон для дитини так само важливий, як і харчування, і фізична активність. Згідно з останніми дослідженнями педіатрів світу сон для дитини має дуже важливе значення в плані здоров'я. Лікарі помітили, що ті діти, які сплять потрібну кількість часу, менше страждають від надмірної ваги, у них зменшується ризик розвитку цукрового діабету, вони більш уважні в школі, що позначається на їх шкільні успіхи. Крім того, фахівці нещодавно виявили, що під час сну дитячий мозок як би "перезавантажується", очищаючись від впливу шкідливих токсинів.
 
Не менш цікаві дослідження дитячого недосипання вченими з Dalhousie University, in Nova Scotia. Недосипання у дітей шкільного віку найчастіше трапляється під час канікул або через порушеного режиму дня (коли чадо пізно сідає за уроки, тому зробити вчасно їх не встигає, або ж коли підлягає засиджується перед телевізором або комп'ютером). Старший автор спостереження Пенні Коркум, доктор філософії, каже, що сам не очікував таких результатів.

Чому ж дитині потрібно вчасно лягати спати?
 
 

1. Сон сприяє зростанню дитини
 
Траплялося таке, що після того, як ваша дитина вранці встав з ліжка, вам здається, що він трохи підріс? Так от - вам не здається, це дійсно так. Джудіт Оуенс, доктор медичних наук, директор медицини сну Children's National Medical Center, in Washington, DC, стверджує: "Гормон росту, насамперед, секретується під час глибокого сну." А італійські фахівці, які спостерігали за дітьми з дефіцитом гормону росту, з'ясували, що всі ці діти мають менш глибокий сон, ніж у середньому у здорових малюків.
 
 2. Сон сприятливо впливає на серцево-судинну систему дитини

Діти, які сплять недостатньо і погано протягом ночі мають високий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та ожиріння. Чому? Тому що рівень глюкози і кортизолу в крові при недостатньому сні у дітей не падає і залишається підвищеним. А це загрожує нічними кошмарами у дітей.
 
3. Сон стабілізує вагу дитини
 

В одному з досліджень педіатрів з Penn State Children's Hospital говориться, що діти, яких в дитинстві не привчені рано лягає спати, мали ту чи іншу форму ожиріння. При цьому перші ознаки цього порушення починали розвиватися практично з перших місяців їх життя. А все тому, що багато батьків не розуміють, що якщо дитина турбується, то це не означає, що він хоче їсти. Швидше за все - він хоче спати, але сам зрозуміти це не може. Тобто крихітку потрібно трохи потримати на руках і покачати.
Вся справа в тому, що під час їжі в жирових клітинах виробляється гормон лептин, який сприяє тому, що в мозку спрацьовує сигнал про те, що організм наситився і потрібно припинити їсти. Якщо дитина не досипає, то це впливає на вироблення цього гормону, тобто йому хочеться їсти.
 
Також було доведено, що діти, які сплять недостатньо, їдять набагато більше тих, які виспалися. Один з фахівців каже: "Дослідження показали, що діти, так само як і дорослі, хочуть їсти продукти з великим вмістом жиру або з більш високим вмістом вуглеводів, коли вони втомилися." Крім того, втомлені діти ведуть не активний спосіб життя, їм весь час хочеться присісти, тобто калорій спалюється менше.
 
4. Під час сну багато шкідливі мікроби в організмі знищуються
Під час сну, у дітей (та й у дорослих) в організмі виробляються білки, відомі як цитокіни. Людський організм використовує їх для боротьби з інфекцією, хворобами і стресом. Саме вони викликають сонливість у людини, коли він хворіє на грип, наприклад, або починає замерзати. Така можливість організму допомагає йому самовідновлюватися. Все це було виявлено під час експерименту з дорослими. У ході його було виявлено, що ті, хто спить менше 7 годин на добу більше мерзнуть і мають більше шансів підхопити вірус, ніж ті, хто спить 8 і більше годин.
 
5. Повноцінний сон знижує ризик травматизму у дітей
 
Діти, які відчувають нестачу сну, часто стають незграбними і більш імпульсивними, що призводить до нещасних випадків. В одному з китайських досліджень говориться, що в пункти швидкої допомоги з різними травмами найчастіше потрапляють діти, які сплять менше 9:00 на добу (саме стільки часу потрібно школярам, щоб виспатися).
 
 6. Повноцінний сон допомагає дитині краще концентруватися 
Діти, які не досипають стають імпульсивними і легко відволікаються. Саме тому деякі фахівці можуть ставити невірні діагнози, такі як гіперактивність.

Дослідження показали, що коли дітям шкільного віку додали 27 хвилин додаткового сну на добу, їм стало легше управляти своїми настроями і імпульсами, і простіше зосередитися на навчанні.
 
7. Сон підвищує здатність до навчання дітей
 
Здається, що коли дитина спить, то він відпочиває. Так, тіло його відпочиває, але мозок продовжує активно працювати і переробляти інформацію, отриману за день. Фахівці з Columbia University Medical Center в ході одного з своїх досліджень показали, що навіть новонароджені діти уві сні сприймають інформацію із зовні. Коли малюки поснули, їм включили тиху мелодію, в кінці якої подули на їхні обличчя. Через 20 хвилин експеримент повторили, і діти (яким було 1-2 дні від народження) під кінець мелодії, передбачаючи те, що їм зараз будуть дути в обличчя, примружується.
 
Неврологи з University of Massachusetts Amherst провели теж незвичайний експеримент, але вже з дітками дошкільного віку. Дітям-дошкільнятам організовувалося заняття на засвоєння інформації. Після отриманої інформації дітей укладали спати в середньому на 77 хвилин. У другій частині експерименту дітям після інформаційного заняття спати вдень не давали. Виявилося, що, коли діти не спали вдень, частина отриманих знань (15%) забувалася, на відміну від того періоду, коли у них денний сон був.
 
Так, зараз складно вкласти дитину в ліжко вчасно. На це може знайтися маса причин (від наповнення дитячої спальні крутими електронними гаджетами і до завантаженості чада), але батькам потрібно засвоїти, що повноцінний сон дуже важливий для дітей і в плані повноцінного розвитку, і в плані здоров'я.

--------------------
смачно як в матусі
Перейти на початок сторінки
ОЛЕСЯ
22 листопада 2015 16:34
Повідомлення #2


Файна господиня
  • 51

Репутація: 613
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 2931
Реєстрація: 12.10.2012

ICQ:--

Бали: 5554

Як забезпечити здоровий сон школяреві



1. Встановіть режим сну - лягати і вставати потрібно в один і той же час, навіть у вихідні дні.
Біологічний годинник нашого організму збиваються, коли ми відсипаємося на вихідних, це згодом негативно відбивається на нашому здоров'ї. Привчаючи дитину спати за розкладом, не забувайте самі подавати хороший приклад - подбайте про свій режим теж.
 
2. Безпосередньо перед сном не дозволяйте дитині сидіти за комп'ютером або перед телевізором.
Коли організм готовий до сну, виділяється мелатонін, а найбільша його кількість виробляється в темряві. Світло від монітора знижує кількість мелатоніну, тому дитині здається, що він не хоче спати.

3. За кілька годин до сну не давайте дитині пити міцний чай або інші тонізуючі напої

Зелений чай, напої з вмістом екстракту женьшеню не сприяють сну.

4. Середня температура в кімнаті повинна бути 20 градусів, не забувайте регулярно провітрювати спальню дитини.
Для сну краще, якщо в кімнаті буде темно, але якщо необхідне світло, нехай він буде без блакитного спектру.
 
5. Подбайте про те, щоб сторонній шум не заважав дитині засипати, у разі якщо ваші режими дня не збігаються, і ви поки не лягайте в ліжко.


6. Зручне місце для сну
До спального місця дитини поставтеся дуже серйозно, адже неправильно підібрані матеріали можуть стати причиною порушення сну. Через незручний матрац школяр не може знайти зручне положення.
Неякісна подушка може викликати алергічну реакцію на зібралася всередині пил.
 
При виборі дитячого ортопедичного матраца, потрібно враховувати три основні категорії - розмір матраца, його безпека і ортопедичний ефект.
Габарити дитячого матрацу повинні точно відповідати розміру ліжка дитини. Якщо він менше, то буде змінювати своє положення, а значить, заважати міцному сну. Великий матрац буде сповзати, створюючи дискомфорт.

Матрац для сну школяра повинен бути зроблений зі спеціального екологічно безпечного матеріалу, який добре пропускає повітря. На ньому обов'язково повинен бути чохол з натуральних тканин.
 
Ортопедичний матрац підтримує хребет дитини в правильному і максимально зручному положенні, забезпечуючи йому здоровий сон. Хороший матрац легко приймає форму тіла дитини, не тисне на м'які тканини, тим самим забезпечуючи правильний розвиток хребта.
 

--------------------
смачно як в матусі
Перейти на початок сторінки
ОЛЕСЯ
22 листопада 2015 16:50
Повідомлення #3


Файна господиня
  • 51

Репутація: 613
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 2931
Реєстрація: 12.10.2012

ICQ:--

Бали: 5554

Спокійні ігори перед сном

Дуже мало дітей самостійно лягають спати. Тому дитячий сон для батьків - справжня нагорода, яку обов'язково потрібно заслужити, пройшовши через безліч випробувань - сльози, крики і вмовляння. Однак є й спокійні ігри, які налаштовують дитину на сон.

Ігри перед сном можна проводити в ліжку. Там дитинка розслабиться і в подальшому легко засне.

Гра «Три тиші».

Правила такої гри перед сном дуже і дуже прості. Потрібно створити абсолютну тишу, а після прислухатися, що відбувається навколо і які звуки оточують малюка. Приміром, дзижчить комп'ютер або стрекочуть коники. Потрібно розповідати, хто який звук почув.

«Чарівний килим».

Можна виділити невеликий килимок і розповісти дитині, що килим цей не простий, а чарівний. А перед сном, щоб малюк заспокоївся, можна сідати з ним разом на цей незвичайний килим і починати розповідь. Для цього дитина повинна сидіти із закритими очима.
Ви ж у свою чергу починаєте казку зі слів «Сьогодні наш чарівний килим полетить ...», дитина повинна доповнити, куди ви вирушите. Далі розповідь ведуть по черзі, доповнюючи один одного і фантазуючи. Така гра відмінно розвиває творче мислення дитини.

«Щоденник».
Спробуйте вести щоденник з дитинкою і перед сном записувати події, що відбулися за день.

«Розмови про тварин».
Запропонуйте дитині розповісти, як пройшов у неї день і провести аналогію цього дня з якимсь тваринам. Нехай пояснить вам, чому цей день схожий саме на цю тварину.
Спробуйте пальцем малювати щось на спині у дитини, а дитина має вгадати.





--------------------
смачно як в матусі
Перейти на початок сторінки
ОЛЕСЯ
25 листопада 2015 18:05
Повідомлення #4


Файна господиня
  • 51

Репутація: 613
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 2931
Реєстрація: 12.10.2012

ICQ:--

Бали: 5554
Дівчата поділіться як ви укладаєте своїх діток спати по графіку.
Цікавить досвід мам які мать діток різного віку

--------------------
смачно як в матусі
Перейти на початок сторінки
ОЛЕСЯ
30 серпня 2016 00:13
Повідомлення #5


Файна господиня
  • 51

Репутація: 613
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 2931
Реєстрація: 12.10.2012

ICQ:--

Бали: 5554
ПИТАННЯ ПІД ПОДУШКОЮ…

Як правило, протягом дня у батьків ні на що не вистачає часу, і вони обмежуються проханнями або наказами: «зроби», «не забудь», «поправ». «Питання під подушкою» допоможуть почати відверту розмову з сином або дочкою і дізнатися про дитину багато нового.

Перед тим як сказати дитині «На добраніч», задайте їй одне-два питання із цього списку.

Про що ти полюбляєш мріяти?

Твій найкращий спогад у минулому навчальному році?

Хто твій герой і чому?

Як би ти описав свою сім’ю?

Якби ти міг щось змінити в собі, що б ти змінив?

За що ти собою найбільш пишаєшся?

Хто найдобріша людина у твоєму оточенні? Чому?

Що найбільше тобі подобається у твоєму найкращому другові?

Яку одну річ ти б хотів навчитися робити добре?

Якщо б ти був твариною, то якою саме і чому?

Якщо нещодавно хтось несправедливо ображав тебе, як ти реагував?

Чи ти знаєш когось, хто зараз переживає тяжкі часи? Як ти можеш йому допомогти?

Розкажи про подію, коли тобі стало страшно?

Якщо б тобі дозволили залишити в себе лише одну річ, з тих що ти зараз маєш, яку б ти обрав?

Кого б ти назвав по-справжньому успішною людиною? Чому?

В які моменти ти відчуваєш, що дорослі тебе не розуміють?

Назви три слова які точніше за все характеризують тебе.

Що тебе злить?

За що ти хотів би подякувати? Кому ти найбільше вдячний?

Найбільш весела подія, яка трапилася з тобою сьогодні?

Яку одну річ ти зможеш зробити сьогодні краще ніж вчора?

Якщо б ти міг зіграти будь-яку роль із свого улюбленого мультфільму, яку б роль ти обрав і чому?

З ким у нашій сім’ї тобі подобається проводити час?

Солодких снів…

автор Марина Черевата

--------------------
смачно як в матусі
Перейти на початок сторінки
ОЛЕСЯ
20 вересня 2016 00:52
Повідомлення #6


Файна господиня
  • 51

Репутація: 613
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 2931
Реєстрація: 12.10.2012

ICQ:--

Бали: 5554
Як привчити дитину до правильного режиму сну перед школою

Потрібна тривалість сну


Рекомендований час можна визначити за віком дитини. Експерт рекомендує вкладати дітей спати на 15 хвилин раніше, доки не досягнете потрібного часу. Іншими словами, якщо дитина повинна у шкільний період лягати о 21:00, за 4 дні до 1 вересня почніть вкладати її на 15 хвилин раніше, доки не досягнете потрібного часу.

Вимикайте гаджети


Діти повинні вимкнути гаджети хоча б за годину до сну. Також не вмикайте яскравого світла у кімнаті перед сном.

Дітям слід бачити час, коли лягають

Добре, якщо у дитячій висить цифровий годинник, на якому малюки можуть побачити, коли лягають і прокидаються. Це дозволяє дітям відчувати контроль над правилами сну. Для малюків, які ще не розуміються на цифрах, біля годинника можна повісити спеціальну табличку. Наприклад, якщо дитина повинна лягати о 20:00 – напишіть цей час на папері. Тоді вона порівнюватиме написане і час на годиннику.

Режим вкладання

Режим вкладання має щоразу включати однакові дії – розстеляння ліжка, збирання іграшок. Доктор Робан додає, що для маленьких дітей процедура не повинна тривати довше 15 хвилин. За її словами, режим вкладання також не дозволить малим маніпулювати, відкладаючи сон якомога на довше й спричинюючи перевтому.

Уся родина повинна дотримуватися правил


Усі члени родини, які мають стосунок до сну дітей, повинні прийняти одинакові правила. Тільки спільними зусиллями й дотримуючись однакового режиму можна разом подолати проблеми.

Заохочуйте дітей призами

Оберіть найголовніше правило сну для дитини, якщо вона дотрималася вашої умови, віддячте їй заохочувальним подарунком. Тиким чином можна ефективно працювати із дуже активними дітьми, яким важко заспокоїтися перед сном.

--------------------
смачно як в матусі
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




1 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 1)
Користувачів: 0

  Зараз: 20 квітня 2024 03:08

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька (14 лютого 2021 14:31)
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ (21 січня 2020 07:14)
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka (30 січня 2019 23:32)
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ (2 грудня 2018 03:47)
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ (20 листопада 2018 23:04)
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська (12 листопада 2018 20:24)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka (6 серпня 2018 14:35)
Запитання.
  Пише Натонька (28 червня 2018 22:20)
Східниця
  Пише Чуня (11 травня 2018 16:45)
Поможете голосами?
  Пише galalviv (27 квітня 2018 16:09)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 24
Гостей: 20
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100