Рецепти
 
Ми на FaceBook | Ми в Pinterest |
 
логін :
пароль :
Реєстрація на сайті
Нагадати пароль?
 
Рецепти
 


Відповісти
 Гратен Дофінуа ( Gratin Dauphinois ), картопляна запіканка на французький манер
Канарейка
25 жовтня 2012 14:26
Повідомлення #1


Файна господиня
  • 51

Репутація: 950
Група: Vip-кухар
Повідомлень: 1335
Реєстрація: 8.10.2010

ICQ:--

Бали: 2959
Гратен Дофінуа ( Gratin Dauphinois ) або


Картопляна запіканка на французький манер

Коли читала рецепт приготування цієї страви, то надибала багато варіантів приготування цієї страви. Одні кулінари вважають, що цю страву треба готувати з сиром "Дофинуа", а інші - що справжній гратен готується виключно без сиру.
А ще, це блюдо вважалось стравою французьких селян, через простоту інгридієнтів та легкість в приготуванні, але воно настільки ніжне і смачне, що стало стравою королів.
Ще однією версією виникнення цієї страви є французька область Дофіне, названої так тому що в ранньому середньовіччі вона належала одному роду графів Альбон, званих Дофін (що в перекладі з французької означає "Дельфін" (dauphin) і на гербі у тих графів красувався, красень дельфін .. :)) До речі від цих графів і пішла назва титулу спадкоємця королівського престолу .
Область Дофіне славиться своїми стравами з картоплі і одним з найвідоміших рецептів є "Картопля а-ля Дофіне" .

Страва ця є досить ніжною з вершковим післясмаком. досить ситною і калорійною, але в холодну осінню пору гадаю, що це саме те !




Отже, поїхали . Для приготування цієї страви нам потрібно :

1-1.2 кг картоплі

200 мл вершків (жирність від 15% і вище)

200 мл. молока

30 г вершкового масла + трохи масла для змащування посуду

1/3 ст. будь якого сиру (в оригіналі сир - Дофінуа) натертого на дрібній тертці. В мене була моцарелла домашнього приготування (до речі, вона класно плавиться)


4 + 1 зубчика часнику

сіль, перець (бажано білий), трішки мускатного горіха, лавровий листочок

Приготування :

Отже, натираємо почищену картоплю на плоскій тертці.
Не грубо і не тонко! Вона не має бути зовсім прозорою.

З 4 зубців часнику виймаємо серединку (щоб не гірчила потім) і ріжемо його великими часточками. Один зубець нам потрібен для натирання форми.

У сотейниці розтопити вершкове масло, вкинути часник і лавровий лист.
Обсмажуємо, але не засмажуєм.
Молоко та вершки, в рівних пропорціях, вливаємо туди ж, також додаєм мелений мускатний горіх
Даємо закипіти і кидаємо картоплю. Трохи солимо, і даємо покипіти на середньому вогні 5 хвилин.
Перевіряємо готовність ножем, картопля не повинна бути сирою, і ні в якому разі не готовою - напівсирою!
Тепер натираємо нашу форму часником, розрізаним навпіл , і змащуємо вершковим маслом. І викладаємо картоплю шарами "по колу" ( в два шари), трохи солимо.
Заливаємо сумішшю, в якій вона варилася, і ставимо розігріту до 170 градусів духовку на 30 - 35 хвилин.



Все !

Тепер, можна посипати тертим сиром і поставити під гриль, до "кірочки" на декілька хвилин.
До речі, цю картопляну запіканку дуже полюбляють наші заможні туристи - лижники, які їздять до Куршавелю.



Смачного !!!!!!!!
Рецепт збірний з нету.
Перейти на початок сторінки
Кралечка
25 жовтня 2012 22:56
Повідомлення #2


Файна господиня
  • 51

Репутація: --
Група: Гості
Повідомлень: 0
Реєстрація: --

ICQ:--

Бали:
Канарейка,
Боже, ну Ви як завжди! Як придумаєте, ото смакота...все, завтра точно візьмусь за приготування! ну просто нейомірно талановиті!
Завжди чекаю з нетерпінням на Ваші нові рецептики...от і сьогодні день дарма не пройшов! Дуже Вам дякую!
Перейти на початок сторінки
Anna_maria
2 листопада 2012 16:52
Повідомлення #3


Молода господинька
  • 34

Репутація: 135
Група: Відвідувачі
Повідомлень: 238
Реєстрація: 22.05.2011

ICQ:--

Бали: 675
Я готувала цю страву трошки по іншому (картоплю у формі просто заливала сумішшю молока з сметаною та приправами), але цей варіант мені сподобався більше))) Так вона приготується набагато скоріше.
Перейти на початок сторінки
Быстрый ответ Відповісти




1 люд. читає(ють) цю тему (гостей: 1)
Користувачів: 0

  Зараз: 25 квітня 2024 04:52

НАВІГАЦІЯ ПО САЙТУ
 
Оголошення
 
Нове на форумі
 
Вершки 33%
  Пише Натонька (14 лютого 2021 14:31)
Гарні книжки для дітей
  Пише ОЛЕСЯ (21 січня 2020 07:14)
Огірочки з кетчупом "Чилі"
  Пише ole4ka (30 січня 2019 23:32)
Миколая
  Пише ОЛЕСЯ (2 грудня 2018 03:47)
Дієтичне харчування
  Пише ОЛЕСЯ (20 листопада 2018 23:04)
Заробіток в інтернеті
  Пише Яруська (12 листопада 2018 20:24)
Сушка для фруктів, овочів
  Пише ole4ka (6 серпня 2018 14:35)
Запитання.
  Пише Натонька (28 червня 2018 22:20)
Східниця
  Пише Чуня (11 травня 2018 16:45)
Поможете голосами?
  Пише galalviv (27 квітня 2018 16:09)
Зараз на сайті
 
Всього на сайті: 29
Гостей: 21
Користувачі: - відсутні
 
 
  © 2009-2023 DreamFood.Ua Всі права дотримано.
   
bigmir)net TOP 100